top of page

Погребение

погребение 2
Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост.
(Прем. Сир. 7:36)

Траурна агенция "ЗОРА 2" организира погребения в цялата страна. По време на цялата подготовка услугите ни остават в рамките на предвидения от вас бюджет. 

Със сигурност можем да ви консултираме изчерпателно и да ви помогнем за неговото оптимално разпределение, така че да се вместите в планираните от вас разходи.

Цените, които ние формираме за вас, са минимумът, гарантиращ качеството на предлаганите услуги и задължително са съобразени със средните цени на пазара за съответния вид услуга. Доста от тях са в повече варианти – според степента на нашата ангажираност, която ще бъде предварително договорена, или според допълнителните опции, които бихте пожелали към съответната услуга.

Всички варианти за организирането на погребение обсъждамe лично с всеки клиент на нашата първа среща, за да предложим индивидуално решение, което е най-добро за всеки конкретен случай.

Държим особено много на взаимното доверие с нашите клиенти и се стремим да защитаваме максимално техните интереси.

ЦЕНОРАЗПИС НА УСЛУГИТЕ НА ТРАУРНА АГЕНЦИЯ "ЗОРА 2"

Документи за погребение

Необходими документи за погребение:

 

1. Съобщение за смърт издадено от лекаря установил смъртта. Ако покойния е починал в болнично заведение документа се издава от там.

2. Лична карта или паспорт на починалия.

За ползването на старо гробно място е необходимо

1. Да са изминали минимум 8 години от последното погребение в гроба


2. Удостоверение за наследници на първопогребания там.


3. Ако покойния не е пряк наследник на първопогребания в гроба, се изисква съгласието на другите наследници, фигуриращи в удостоверението за наследници на първопогребания.

ГРОБНИ МЕСТА И ПРАВО НА ГРОБОПОЛЗВАНЕ

Всяка община е длъжна да осигури нови гробни места за жителите си. За гр. София новите гробни места са в Гробищен парк - Централен. Гробното място е безплатно до изтичане на санитарния срок определен от РЗИ, който е 8 години, съгл. Наредба № 2 от 21 април 2011 г. за здравните изисквания към гробищните паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници.

Заплащането на гробно място и урнова ниша в гробищните паркове на гр. София се извършва за 15 години или за вечни времена.

Новите гробни места могат да бъдат закупени не по-рано от поставянето на паметник и не по-късно от 8 години след погребението. При неспазване на срока за закупуване на гробното място, се начисляват лихви за всеки ден просрочие.

ТАКСИ ЗА ГРОБНИ МЕСТА

Такса за ползване на единично гробно място за 15 години - цена: 155 лв.

Такса за ползване на единично гробно място за вечни времена - цена: 570 лв.

Такса за ползване на урново гробно място за 15 години - цена: 78 лв.

 

Такса за ползване на урново гробно място за вечни времена - цена: 285 лв.

погребение 3

Организация на погребение. Изисквания и правила

Едно поколение сменя друго - това е закономерен процес. Както слънцето изгрява всяка сутрин, а вечер залязва, така и човекът, появил се на този свят, рано или късно ще го напусне.

Смъртта на човека е болка за близките и всичко, което може да се направи е да им се помогне в организацията на погребението.

Да се организира и извърши едно погребение е твърде сложна задача, която понякога е непосилна за опечаленото семейство на починалия. Това включва десетки мероприятия, които трябва да бъдат извършени в най - кратки срокове.

Ако човек почине в дома си първо трябва да се осигури лекар, който ще констатира смъртта и ще издаде всички необходими документи за погребение. След това тялото на починалия трябва да се транспортира до хладилна камера, където ще бъде подготвено за самото погребение.

Задача на близките е да подготвят дрехите за погребението. Задължително за мъжете трябва да има бельо, чорапи, обувки, вратовръзка, костюм. В комплекта за жените влиза бельо, чорапи или чорапогащник, рокля или костюм с дълъг ръкав, обувки.

След като дрехите за погребението са подготвени, трябва да се пристъпи към избор на ковчег и траурни аксесоари, венци и цветя. Траурната агенция, която се занимава са организацията на погребението ще предложи всичко необходимо за това.

Гробът на гробището трябва да се поръча предварително, особено през зимата. Може да се избере единично погребение или да се ползва наследствен гроб.

Невъзможно е да си представим традиционно погребение без катафалка. Правилната организация на погребение предполага спазване на религиозните обреди. Покойниците, които приживе са използвали православието, трябва да бъдат опявани в храма. И разбира се, не бива да се забравя раздаването след погребението.

погребение 1
bottom of page