top of page
Търсене

Как да изберем траурна агенция в София?

Актуализирано: 24.08.2022 г.

Смъртта на близък винаги е неочаквана. Дори той да е боледувал дълго. Дори да е гаснел с месеци в постелята. Настъпването на края, на необратимия завършек за всички роднини е тежко и мъчително. Смъртта винаги заварва хората неподготвени.

В момент на скръб мнозина се объркват. Какво да се направи – административно и за погребението? Трябва ли да се съобщи на някого? Няма време за отдаване на скръбта – почти незабавно започват организационните работи.


С агенция или без агенция: каква е разликата?

Ако смъртта се е случила в болница, тялото ще бъде подготвено от болнични служители. Те ще го измият и облекат. Ако е станала у дома, подготовката се извършва от близките. При наемане на траурна агенция, подготвянето на тялото влиза в техните услуги.


Траурните агенции са на линия денонощно. При позвъняване дори в 3 часа през нощта, траурната агенция ще изпрати лекар, който да установи и регистрира смъртта. Ще изпрати и служители, които ще отнесат тялото на покойника. Ще го съхраняват в камера на ниска температура – една услуга, която е незаменима през горещите месеци. Ще изпратят и траурен агент, който ще представи всички услуги, които се вършат от траурната агенция, за да може близките да изберат. Тази работа може да се извърши и по-късно на място в офиса на агенцията.

Траурната агенция се грижи за всичко необходимо по тялото. Те измиват починалия, обличат го с предоставени от близките дрехи и го гримират при необходимост. Ще се погрижат човека да е в изряден вид. Ще настанят тялото в ковчега и ще го транспортират до съответното гробище за извършване на траурната церемония.


Документи и актове

Настъпването на смъртта трябва да се обяви и това се прави в първите часове след леталния изход. Издават се три документа:

Съобщение за смърт

Това е документ, който удостоверява, че лицето действително е починало. Издава се само от медицинско лице.

При настъпване на смъртта в болница, събитието се установява от дежурния лекар. При настъпване на смъртта у дома, близките трябва да повикат медицинско лице на място. Дежурният лекар ще удостовери смъртта срещу съответната такса.

Друга възможност е да повикате представител на траурна агенция. Оттам ще изпратят лекар за регистриране на смъртта.

Във всички случаи е необходимо правоспособно медицинско лице да прегледа лично починалия. Пригответе за идването на лекаря личната карта на починалия.

В случай че покойният ще се кремира, предупредете веднага лекаря, защото той ще издаде специален документ и за това.

Акт за смърт

Той се издава от общината (кметството) на базата на предоставеното съобщение за смърт. Актът съдържа някои задължителни атрибути като място на смъртта, дата и час на смъртта, данни за покойника – име, ЕГН, пол, гражданство, сем. положение и адрес.

Законово изискване е актът за смърт да се издаде до 48 часа след настъпването на смъртта. Траурните агенции се ангажират с издаването на акта за смърт.

Препис на акт за смърт

Преписът се издава от общината и служи за разрешение за погребение. Това е документът, който получават близките. Те трябва да го представят пред траурната служба, когато поръчват погребение.


Смърт в болница

Лична грижа на роднините е да приберат документите и личните вещи на покойния, когато той е починал в болнично заведение. Вещите се съхраняват в отделението, където се е лекувал пациентът и се предават на роднините, когато се легитимират. Не забравяйте да приберете личните вещи, когато отидете до болницата, за да получите съобщението за смърт.


Специфични случаи

Дотук говорим единствено за естествена смърт. В случай на насилствена смърт или смърт при инцидент/ авария/ природно бедствие/ катастрофа е необходимо най-напред да се повика полиция. Обадете се на тел. 112 и съобщете за смъртта. Оттам ще изпратят и линейка, защото такава е процедурата. Медицинското лице от спешния екип ще констатира смъртта и ще издаде съобщението за смърт.


Аутопсията задължителна ли е?

Процедурите в болниците изискват да се извърши аутопсия, когато смъртта е на тяхна територия. Това може да се избегне, ако близките подпишат декларация за отказ. Отказването от аутопсия е масова практика, едва 1% от починалите от ненасилствена смърт се аутопсират.

От аутопсия можем да се откажем по религиозни или лични мотиви. При очевидно естествена смърт – например на много възрастен и болен човек, няма основание да се прави аутопсия.

От аутопсия не можем да се откажем при подозрения за насилствена смърт. Други случаи със задължителна аутопсия са: невъзможност да се разбере причината за смъртта, починалият е постъпил в болница преди по-малко от 24 часа, има подозрение за предозиране на лекарства или алергична реакция спрямо такива, смъртта е свързана с медицински манипулации. Непременно се аутопсира тялото при инфекциозни заболявания, смърт по време на раждане или веднага след него, мъртво родени и бебета до 28-я ден от живота. Също и при необходимост от медицинска експертиза.


Какво да правим, ако човек почине в чужбина?

Ако покойният не е гражданин на страната, в която е починал, първото нещо е да се провери дали той има застраховка. Смъртта зад граница е застрахователен случай. Липсата на застраховка ще постави семейството пред сериозни разходи.

Необходимо е да се знае, че българските дипломатически представители в страната нямат задължения за обслужване, финансиране и транспортиране на починалия. Близките трябва да ангажират местна траурна агенция, която ще извърши необходимите действия.

Остават грижите по погребението. Както и да се реши как да се организира то – самостоятелно или да се възложи на траурна агенция.


Как да избера траурна агенция?


В часовете след смъртта семейството няма сили и желание да избира траурна агенция. Най-често се отваря справочник, вестник или се търси в интернет, след което се звъни на първия попаднал телефон. Някои питат познати коя агенция са използвали и я ангажират, дори и да са получили негативни отзиви за работата й.

От всички в сферата на услугите, единствено погребалните агенции не се избират. По-скоро близките търсят информация и се възползват от първата, с която са се сдобили. Ето защо някои агенции правят рекламни кампании с брошури, които пускат по пощенските кутии, или пък закачат на таблата за обявления във входовете. Така при нужда техният телефон ще бъде под ръка.

Разбираемо е това положение – наистина в деня на смъртта на близък и любим човек опечалените нямат нерви да се занимават с дребни сметки или да търсят как да спести малко пари. Освен ако не са притиснати от липсата на финанси, близките са готови да платят на траурна агенция.

Все пак е необходимо опечалените да отделят няколко минути и да обърнат внимание на агенцията, която ще ангажират. Както във всяка дейност, и тук има фирми „ментета“ – тоест недобросъвестни или „скъпари“, които обещават много, но организират обидно прости погребения.

Самите траурни агенции обясняват на клиентите си какво да гледат, когато избират с кого да работят.

1. Първо, погребалното бюро е надеждно, ако има физически офис. Някои посочват фиктивен адрес, на който няма траурна агенция. Това лесно се вижда в Гугъл мапс.

2. Второто важно е траурната агенция да има ясен и официално обявен ценоразпис. Необходимо е да даде крайна цена на услугата, преди да се заеме с извършването й. Необходимо е опечалените да се убедят, че посочената сума е крайна и окончателна и няма да им бъдат поискани допълнителни суми, нито че ще останат несвършени по погребението дейности. Или ако има такива, те да са ясни и близките да са се съгласили да ги поемат.

3. Третото е агенцията да разполага с катафалка и други специализирани автомобили за извозване на тленни останки. Според работещи в бранша, някои малки агенции не инвестират в специализирани автомобили, а извозват ковчега в обикновен автомобил комби. Гледката е наистина шокираща и остава горчив вкус в устата.

4.

Какви въпроси да задам?

Близките нека питат открито за качеството и за цената на вещите и услугите, които поръчват. Някои семейства се водят по цената, а други искат високо качество – това е личен избор и въпрос на финансови възможности. Не се безпокойте да говорите за тези неща открито, за да не останете неприятно изненадани в деня на траурното събитие.

Не се безпокойте да попитате за крайна цена. Да уточните, че това е пълната цена на услугата.

Питайте за въпросите, които ви безпокоят или не знаете.Траурните агенти са компетентни по всички въпроси и ще ви разяснят ритуали, административни изисквания, срокове.


Траурна агенция София-1
Траурна агенция София







16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Помени

bottom of page