top of page
Търсене
Снимка на автораtraurniobredi

Погребение или кремация

Актуализирано: 24.08.2022 г.


Има два възможни начина за сбогуване с починал роднина – кремация и погребение. И в двата случая е необходима предварителна подготовка с поставянето на тялото в ковчег, след което се прави гражданско или религиозно сбогуване. Традиционните погребения включват полагане на тялото в гробно място и поставяне на паметен кръст. По време на кремацията ковчегът с починалия се изгаря в специална пещ, а останалата пепел се съхранява в урна.



Какво е кремация?


Думата "кремация" се превежда от латински като "горя". Още в праисторически времена, преди възхода на християнството, хората вярвали, че даването на тялото на починалия на огън ще му осигури защита в отвъдния живот. Преди появата на крематориуми е направена погребална клада, в която тялото на починалия е изгорено под въздействието на висока температура.

Кремацията става широко разпространена в Европа и Северна Америка след въвеждането на първите камери за кремация. Първоначално Римокатолическата църква настояваше, че единственият правилен метод на погребение е традиционен, но с нарастването на броя на градовете и увеличаването на населението тя трябваше да се откаже. Разпространението на кремацията е повлияно и от многобройни епидемии в Европа, когато единственият начин да се спре болестта е изгарянето на мъртвите.

Методът на кремация практически не се е променил - тялото се изгаря при висока температура, а останките се обработват до състояние на фин пясък и се съхраняват в урна. Продължителността на кремацията зависи от телесното тегло, но като правило отнема не повече от 5 часа.



Характеристики на традиционните погребения


Погребението на починалите в еденични гробове и гробници се практикува от много векове. За Китай, Египет и Израел той е неразделна част от културата. И днес този метод на погребение е най-разпространеният в света.

Традиционният метод на погребение включва поставянето на тялото в ковчег и след това заравянето му в земята.

Християнската църква не насърчава кремацията, но е толерантна към нея. Според Библията Исус Христос е бил погребан в гробницата, след което е възкресен, поради което много православни християни вярват, че по време на второто пришествие на Господ погребаните в гробовете ще бъдат възкресени.



Основните причини за избора на погребение или кремация


При избора на формата на погребение е обичайно да се ръководим от волята на починалия, ако не е известно, този избор остава на роднините.

Една от основните причини за избора на една или друга форма на погребение е следването на традициите, които са се развили в семейството и обществото. Въпреки че понятието "традиционно погребение" може да се нарече относително, тъй като преди появата на християнството се е използвала кремация. Сега, поради липсата на свободни парцели в гробищата, тя отново се превръща в предпочитан метод за погребение.


Както кремацията, така и традиционното погребение оказват пряко въздействие върху околната среда. Погребението води до замърсяване на почвата и подпочвените води, а кремацията - до отделяне на вредни вещества в атмосферата.

Мястото в гробището изисква редовно почистване и плевене, докато място в колумбариум е по-лесно за поддръжка. Тази опция е за предпочитане за тези, които често ходят в командировка или дори да живеят в друг град.



Важни факти за погребението и кремацията


Както и при традиционното погребение, процедурата по кремация изисква използването на ритуални принадлежности, към които има специални изисквания. По време на кремацията се изгаря не само тялото на починалия, но и ковчегът, дрехите, различни аксесоари, като всички те, не трябва да съдържат запалими елементи. Този момент се контролира стриктно от персонала на крематориума.


Прощалната церемония се провежда както по време на кремация, така и по време на традиционно погребение. След извършване на необходимите процедури, починалият се отвежда в гробището за погребение или в специално помещение за кремация.

След кремацията урната с пепелта може да бъде погребана в наследствено гробно място, да бъде положена в урнова стена (колумбариум) или се предава на роднините за съхранение.


Християнската църква позволява два метода на погребение – традиционно погребение в земята и кремация. Изборът на една или друга форма зависи от различни причини, но преди всичко трябва да се основава на желанията на починалия. Най-важното нещо не е начинът на сбогуваме с починалия, а споменът за него.

37 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page