top of page
Търсене
Galya Stoyanova

Помени

Актуализирано: 24.05


Смисълът на всички помени след смъртта е да осигурят преминаването, прехода на починалия от един социален статус тук на земята в друг - на душите в непознатия отвъден свят на предците.

След погребението се правят помени - ходения на гроба на починалия. Те са задължителни на третия ден след погребението (наричат се третини), на деветия (деветини), на двадесетия (двадесетини) и на четиридесетия (четирийсет, четиресе)

Много често през цялата първа седмица се ходи всеки ден на гроба и се прелива с вода и вино.

Някъде се ходи до 40-ия ден или поне всеки понеделник и четвъртък. На други места, но по-рядко, правят това през цялата година.

По - често след тези първи най-важни за душата дни, помените се разреждат. На гроба задължително се ходи на третия месец, на шестия, на деветия и на година. Известно е понятието "крива година", което се употребява на четирите месеца, на шестте месеца или на деветте.

Панахидата за 1 година, наричат я още "склопование", "връхнина", затваря помените по сбогуването, разделянето с починалия.

Вярвало се, че на третия ден се губи лицето, на деветия - тялото, а на 40-тия загива сърцето.

При всички задължителни помени, на гроба ходят повече хора, носят се ястия и напитки, раздава се, вика се свещеник да прочете молитва за душата на починалия. Заради изнасянето на храна наричат тези помени "изнасяне", "поноси", "носене", "износи", "струване", "помана" и др. На тях не се ходи на друг гроб, освен на този за когото е "приносът".

На всички помени включително и на задушниците, на гроба се носят и раздават задължително жито, пита, вино и ракия. Смята се, че от тях починалият яде и пие. След като мине година, започва да се храни от помените, изнасяни за друг починал.

При всички помени гробът се прелива с вода и вино и на него се оставя съд (стомничка, кратунка, шише) с вода - да не гори душата от жажда, от мъка по оставено сираче, повторка в къщата, или да могат да пият птичките, нали като тях и душата хвърка наоколо.

Носят се и от първите плодове, които излизат през сезона, преди още някой в дома да е опитал от тях. Както в храм се освещават плодовете, така и на святото място, гроба на близък покойник, трябва да се занесат.


28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page